Power Plate® training verhoogt botdichtheid


Conclusies:


Whole Body Vibration training - uitgevoerd op een “classic” Power Plate® machine - machine – leidt tot een significante toename in de botdichtheid van de heup (1,5%), evenals een toename in spierkracht en posturale controle bij postmenopauzale vrouwen.

Deze onderzoeksresultaten bieden een interessante oplossing voor steeds ernstiger wordende problemen in onze vergrijzende bevolking: osteoporose, verlies van posturale controle en evenwicht en botbreuken als gevolg van een val die vaak maar met moeite en niet volledig herstellen. Aangezien de gemiddelde leeftijd van de bevolking van de Westerse wereld toeneemt, krijgen we te maken met een toenemend aantal gevallen van osteoporose. Ieder jaar krijgen miljoenen mensen te maken met breuken als gevolg van vroegtijdige botontkalking. Eén op de drie vrouwen en één op de acht mannen zullen dit jaar met osteoporose te maken krijgen. In de USA lijden 2,8 miljoen mensen (waarvan 80% vrouwen) aan botontkalking; bij 1 miljoen hiervan is de diagnose gesteld, terwijl 1,8 miljoen niet eens weten dat zij lijden aan verminderde botdichtheid (BMD).

Eerdere onderzoeken naar Whole Body Vibration training heeft aangetoond dat de proefpersonen sterker werden. Het bleek dat Whole Body Vibration de spieren onbewust 30 tot 50 keer per seconde doet aanspannen, waardoor men een doeltreffende training ondergaat, zelfs door gewoonweg op het platform te staan.

Er werden drie groepen onderzocht:


De 90 deelnemers – postmenopausale vrouwen tussen 58 en 70 jaar oud – werden willekeurig verdeeld onder drie groepen.

Figure 1 Figure 2

De resultaten:


De resultaten van de Whole Body Vibration groep waren positief: de kracht van de spieren in het bovenbeen werden tot wel 16% sterker, terwijl de botdichtheid in de heup toenam met 1,5% . Bovendien liet de WBV groep een verbetering in posturale controle en balans zien, verhoogde spierkracht en meer spiermassa terwijl ze lichaamsvet en vetmassa verloren. De conventioneel trainende proefpersonen konden het verlies van botdichtheid afremmen, wat overeenkomt met eerder gepubliceerde onderzoeken over krachttraining en afname in botdichtheid. De controlegroep bleef met een gemiddelde snelheid botdichtheid verliezen.

Hoe het Power Plate® toestel gebruikt werd:


De Whole Body Vibration groep voerde trainingen van 30 minuten of minder uit, met statische en dynamische oefeningen voor de bovenbenen en de heupen.
De instellingen van de Whole Body Vibration begonnen op een laag niveau, dat langzaam opgevoerd werd door:

De andere trainingsgroep voerde conventionele krachttrainingoefeningen uit gedurende een uur per sessie, inclusief een aparte warming up en cooling down.

Conclusie:


Whole body vibration training:

Omdat trainingen met Whole Body Vibration het lichaam niet zwaar belasten, prettig, veilig en kort zijn kunnen alle bevolkingsgroepen hiermee hun kracht vergroten door op het vibrerende platform te staan. In minder dan 30 minuten, drie keer per week, kunnen gebruikers winnen aan kracht, vetweefsel verliezen, het gevoel voor evenwicht en reflexen verbeteren, de botdichtheid verhogen. Wat resulteert in een verbeterde gezondheid.