Power Plate® Training blijkt effectief voor ouderen


Resultaten:

De hypothese van dit onderzoek was het potentieel van whole body vibration, zoals uitgevoerd op de Power Plate® machine, in een therapeutische context, waarbij de spierfunctie bij patiënten en ouderen kan verbeteren voor wie standaard trainingsprogramma’s geen optie zijn. Het behouden van spiermassa, functionele kracht en cardiovasculaire prestatie is een uitdaging voor ouderen vanwege het risico op overbelasting en het feit dat het oudere lichaam minder goed in staat is zich aan te passen aan hoge belastingniveaus. Whole body vibration biedt een veilige, gemakkelijke manier om deze systemen te trainen zonder overmatige overbelasting.

Spierkracht en piekvermogen hebben veel invloed op het functioneren van ouderen in hun dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en van een stoel opstaan. Zwakte van de spieren en het verlies van reactievermogen in de onderste ledematen zijn belangrijke oorzaken die leiden tot valpartijen en heupbreuken bij ouderen. Zij verliezen spiermassa als gevolg van een vermindering in lichamelijke activiteit die samenhangt met het ouder worden. Daarom is het voorkomen van krachtsverlies en spieratrofie een belangrijke factor in de volksgezondheid.

Figure 1 Figure 2 & 3

Bij het onderzoek waren 89 post-menopausale vrouwen tussen 58 en 74 jaar oud betrokken. De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld. De whole body vibration groep trainde drie keer per week op een Power Plate® machine; ze voerden een progressief programma uit van statische en dynamische oefeningen voor de kniestrekkers zoals squats en lunges. De conventionele groep trainde eveneens drie keer per week; zij voerden dynamische beenoefeningen uit op conventionele fitnessapparatuur, waarbij de intensiteit van laag naar hoog werd opgevoerd. De controlegroep onderging tijdens de gehele 24 weken van de studie geen enkele vorm van training.

De resultaten toonden aan dat zowel whole body vibration als conventionele training de spierkracht van de benen bevordert (figuur 1). Beide groepen leverden ook betere prestaties bij de counter movement jump (figuur 2). De bewegingssnelheid nam alleen toe bij de groep die op de Power Plate® machine trainde (figuur 3).

De counter movement jump is een nauwkeurige manier om de explosiviteit van de spieren te meten. Deze explosiviteit wordt in het dagelijkse leven gebruikt voor bijvoorbeeld opstaan uit een stoel, een trap oplopen of het evenwicht bewaren. Bewegingssnelheid is een zeer belangrijke maat voor reactiesnelheid en balans, en speelt een rol bij het verminderen van het risico op vallen.

Whole body vibration oefeningen die uitgevoerd werden:


Oefeningsvariabelen:


Trainingsvolume en intensiteit van het whole body vibration trainingsschema:
Start Week 12 Einde
Duur (minuten) 3 20 30
Aantal verschillende oefeningen 2 6 9
Langste vibratieduur zonder rust (seconden) 30 60 60
Rust tussen de oefeningen 60 5 5
Amplitude (low / high) low high high
Frequentie (Hz) 35 40 40

Whole body vibration training zorgt er voor dat er minder bewuste inspanning en stress wordt uitgeoefend op het spierskeletstelsel, het ademhalingsstelsel en de cardiovasculaire systemen. De meeste proefpersonen vonden de whole body vibration sessies leuk, vonden de workouts niet moeilijk en meldden niet veel last te hebben van vermoeide spieren na de trainingen.